zondag, februari 27, 2005

Het filmhuis in Hoorn in de Mariakapel


Het filmhuis in Hoorn in de Mariakapel


Het witte gebouw is het filmhuis, vroeger de Mariakapel. (gewijd in 1508).
Er naast staat het oude weeshuis.
Ongeveer 200 jaar geleden was er een turfschipper, Bosman, die turf leverde aan dit weeshuis. Hij lag dan met zijn turfschip in de Turfhaven. De Turfhaven heet nu Gedempte Turfhaven. Dit straatje eindigt op de gedempte Turfhaven.




Kijk naar de plaats van de mens in het landschap en zie rechts de Westerse en links een klassiek Chinese opvatting hierover. De rechterfiguur staat in het brandpunt van de lijnen in de foto. Neemt een opvallende en beeldbepalende plaats in.
De moderne opvatting in China en Japan is tegenwoordig dat je altijd een foto van een toeristische plek maakt met iemand op de voorgrond.
Mijn voorkeur gaat uit naar landschappen en afbeeldingen waarin de mens wel aanwezig is, maar niet nadrukkelijk. Een landschap in Nederland voldoet vrijwel altijd al aan die wens van een menselijke toets. Nederland is een kultuurlandschap waar overal menselijke aanwezigheid te bespeuren is.

Comments:
UIt oogpunt van mikken ten einde zelfontspanning is centrale plaatsing bij voorkeur de mijne, daarentegen is bij plaatsneming op het nippertje altijd een kans voorbijgegaan dat men net van het randje dondert.
 
het spel van licht en schaduw en de weerspiegelingen in de ruiten biedt een bijzonder tafereel! Het ventje boven op de schoorsteen spuugt naar de voorbijgangers neem ik aan?
 
Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?